به گزارش خبرنگار بازار انرژی صبح امروز 28 فروردین ماه در نشست خبری که به بهانه افتتاح پروژه اومااویا در سریلانکا و با حضور مجریان این طرح و مدیران ارشد وزارت نیرو برگزار شد به موضوعات فنی و دلایل اجرای این پروژ پرداخته شد.
مجتبی اکبری رئیس مرکز بینالملل وزارت نیرو گفت: ظرفیت صادرات خدمات فنی – مهندسی صنعت آب و برق در سال گذشته 600 میلیون دلار بوده است؛ البته توان صادرات در این بخش 5 میلیارد دلار است اما در شرایط حاضر این امکان میسر نشده است.
وی با بیان اینکه شرکت فراب در کشور سریلانکا از سالهای گذشته پروژه بزرگ و چندمنظوره اومااویا را آغاز کرده است، ادامه داد: پروژه سد و نیروگاه اومااویا یکی از بزرگترین پروژههای کشور سریلانکا است و 400 مهندس ایرانی ایران در حوزه صادارت خدمات فنی و مهندسی ایران در این پروژه فعال بودهاند.
اکبری یادآور شد: همچنین سالها پیش، پروژه برق رساني به 1000روستا به همت متخصصان ایرانی توسط یک شرکت داخلی در سريلانكا آغاز و در سال 1392 به اتمام رسید. نکته مهم این است که روستاهای این کشور به صورت پراکنده است و فرآیند برق رسانی را با دشواری و پیچیدگی روبرو میکند، اما شرکت فراب با اتکا با توان مهندسان ایرانی در حوزه سدسازی، نیروگاهسازی و برقرسانی بسیار در این باره موفق ظاهر شد.
رئیس مرکز بینالملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو در ادامه به نظر مساعد و موافق رئیس جمهور و نخست وزیر کشور سریلانکا در پی فعالیت مهندسان ایرانی برای پیشبرد پروژههای مهم صنعت آب و برق اشاره کرد و بیان داشت: اعتبار پیشبرد پروژه اومااویا به میزان 500 میلیون دلار توسط دولت سریلانکا تامین شد.
اکبری همچنین اظهار کرد: در شمال کشور عراق نیز شرکت فراب، پروژه دیگری را در دست اقدام دارد و در ماههای آینده، افتتاح و به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی با بیان اینکه صادرات خدمات فنی و مهندسی صنعت آب و برق ایران هماکنون در بیش از 18 کشور دنیا در حال انجام است، اضافه کرد: راهبرد دولت سیزدهم با تاکید بر این نکته لحاظ شده است که در حوزه دیپلماسی اقتصادی طی 4 تا 5 سال آینده بیش از 5 میلیارد دلار واردات ارز به کشور صورت گیرد.
اکبری یادآور شد: ظرفیت صادرات خدمات فنی – مهندسی صنعت آب و برق در سال گذشته 600 میلیون دلار بوده است؛ البته توان صادرات در این بخش 5 میلیارد دلار است اما در شرایط حاضر این امکان میسر نشده است.
رئیس مرکز بینالملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو در ادامه از پیشبرد پروژهای با همکاری پژوهشگاه نیرو و شرکتهای منطقه درحوزه ساخت و فروش تجهیزات صنعت آب و برق خبر داد.
اکبری در پایان خاطرنشان کرد: مطالعات احداث مزرعه انرژی خورشیدی توسط متخصصان ایرانی در کشور سریلانکا آغاز شده است و شاهد برقراری رایزنیها در این باره هستیم.
وی با بیان این که هماکنون برگزاری پنج کمیسیون مشترک اعم از سریلانکا، قطر، الجزیره، اسلونی، و تاجیکستان در دستور کاراست، افزود: هدف از تشکیل این کمسیونهای مشترک همکاریهای اقتصادی برنامهریزی به منظور توسعه حجم مبادلات حوزه اقتصادی و ارائه خدمات فنی – مهندسی است و درکشورهایی چون تاجیکستان، سریلانکا، قطر، عراق و حوزه افریقا در حال پیشبرد امور هستیم.
ظرفیت 3.5 میلیارد دلاری صادرات سازههای فنی - مهندسی
عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه 50 درصد سدهای بلند باستانی دنیا در ایران قرار دارد، گفت: ظرفیت صادرات سازههای فنی - مهندسی کشور سالانه 3.5 میلیارد دلار است.
سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه ایران در حال حاضر 102 مهندس مشاور رسمی و صاحب صلاحیت در رشته های مختلف دارد، افزود: در همین راستا 14 هزار و 623 پیمانکار فعال بوده و 701 هزار نفر در این بخش به طور رسمی مشغول به کار هستند.
وی یادآور شد: ایرانیان ذاتا از دانش و توان مهندسی برخوردار هستند. نیاکان ما در بخش آبهای زیرزمینی سازهای پیچیده مانند «قنات» را یا ابداع یا توسعه دادهاند و همینطور در حوزه آبهای سطحی نیز میتوان ادعا کرد که 50 درصد سدهای بلند باستانی دنیا در ایران وجود دارد.
بزرگ زاده با اشاره به اینکه تشدید تحریمهای ظالمانه بر کشور، فعالیت در این حوزه را با دشواریهایی مواجه کرده است، افزود: به رغم این شرایط مهندسان و متخصصان ایرانی از هند تا آفریقا و از امریکای جنوبی تا آسیای میانه در حال اجرا و پیشبرد پروژههای بزرگ و پیچیده در صنعت آب و برق هستند، از جمله میتوان به اجرای این پروژهها در کشورهای عراق، ازبکستان، سودان، نیجریه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و افغانستان و غیره اشاره کرد.
سخنگوی صنعت آب کشور به توصیف سدهای مختلف از جمله سدهای خاکی، سنگ ریزهای و سدهای بتنی و غیره پرداخت و تصریح کرد: در ساخت سدها از عناصر مقاومت و نفوذناپذیری استفاده میشود؛ به طوریکه بیش از 100 متر زیر سدها عایق نفوذناپذیر ایجاد میشود.
وی با تاکید بر اینکه دانش سدسازی در کنار مهارت و امکان ساخت از اهمیت ویژهای برخوردار است، اضافه کرد: در این زمینه توجه مهندسان ایرانی به مباحث غیرسازهای، مهارت تامین مالی، مهارت کنترل پروژه، اعمال ملاحظات کنترل و مدیریت سیلاب و نیز اعمال ملاحظات مربوط به مباحث تغییر اقلیم قابل توجه است.
وی اظهار کرد: در عرصههای ملی و بینالمللی پروژههای مختلفی در صنعت آب و برق در بیش از 20 کشور توسط جامعه 701 هزارنفری مهندسین مشاور ایرانی در حال انجام است.
سخنگوی صنعت آب کشور افزود: در کمیسیون بینالمللی سدهای بزرگ، 106 کشور عضو هستند و ایران نیز از سال 1374 به عضویت این کمیسیون درآمد و 23 کمیته داخلی ذیل این امر در کشور ایجاد شده است.
بزرگزاده اضافه کرد: همچنین ایران در کمیسیون بینالمللی آبیاری و زهکشی از سال 1347 عضو شده و در این زمینه حدود 10 کمیته استانی در کشور فعال شده است؛ در این کمیسیون 78 کشور عضو هستند و سالانه 10ها مقاله و تحلیل معتبر مهندسان ایرانی حاصل کار بین صنعت و دانشگاه در نشریات عرصه بین الملل مختلف به چاپ میرسد.
وی خاطرنشان کرد: ظرفیت صادرات سازههای فنی - مهندسی سالانه 3.5 میلیارد دلار است، اما شرایط حاضر فعالیت را در این بخش با دشواریهایی مواجه کرده است.